Elektromos Fűtés Építés.


Deprecated: Non-static method FutesRogzito::viewPost() should not be called statically in /web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298

Ez egy parasztház. Nem mai gyerek és a szokásos toldás-foldás jeleit viseli.

Az Én történetem is egy szokványos magyar „siker” történet, nem csak az elektromos infra fűtés és inverteres klíma tekintetében,  felújítunk, tehát vagyunk! Ha valaki próbálta, akkor nagyjából tudja miről beszélek, ha nem akkor tessék óvatosan elhinteni a környezetben, hogy építkezni és felújítani készül a család. Nálunk 3 ember típus azonnal feltűnt a látóhatáron és ezek a jóakarók, mi is lenne nélkülük.
Első rácsodálkozásom a vidéki ember, aki a szomszéd ajánlatára hív szakembert és utána meghasonulva tűr el minden mekk-elek kivitelezőt. Nem titok, de ezen nagyon ki vagyok akadva. Tehát az első hullám.

1, Az első a legjobb haver, aki tudja a tutit, ahhoz a tuti beszerzési forrást is, ami olcsó és nagyon profi. A kis keresztnél jobbra bekanyarodsz, 300 méter után két kürt jel egy dobbantás és kinyitják a kaput, ez egy profi gyártó, egy isten, egy haver, de majd odaszólnak előre neki.

elektromos infra fűtés, infra fűtés ws invertres klíma, infrafilm, infrafólia, fűtőfólia, fűtőfilm, inverteres klíma, inverteres fűtés, elektromos fűtés
infra fűtés ws invertres klíma

Én lelkes amatőrként ebbe szaladtam bele elsőként, az XPS szigetelőanyag tuti lépésálló és tuti olcsó, el is mentem érte, egy nem szokványos helyen adták át, a számlatömb nagyon nehezen került elő. A felirat szerint egy lépésálló szigetelő anyagot vettem ami nem XPS de tuti, szépen be volt csomagolva, stb. Leraktuk a padló alá, már akkor támadtak kétségek, de hát nem lehet hogy átvertek, hisz a legjobb haverom spanja, így maradt ez a verzió. 2 év alatt kiszáradt, amit valószínű a gyártás során nem tettek meg és szétmállott, de már annyira, hogy a tetejére lerakott, különben méregdrága laminált padló szétnyílt a terhelésnél. Persze ha már kétszer kell csinálni akkor legyen kövér,  felszedtük a régi laminált padlót, ami 2 éves volt csak, majd kicseréltük a szigetelést a padló alatt.

2, A második az internet FAN, Ő mindent tud a szigetelésről a fűtésről az anyagokról, még a teremtés 7. napján sem pihen olyan fokon ég és szívja fel az ismeretanyagot, de Ő soha nem vesz semmit, csak tanácsot ad, igaz olyan elánnal, hogy az ember tátott szájjal néz és hallgat. És amikor FANunk végre megveszi a tutit évek múlva, akkor hamar kiderül, hogy élete legnagyobb butasága volt.

3, A harmadik a márka MIKImóka. MIKINK azon túl, hogy márkák bűvöletében él, sokat nem tudna hozzáfűzni. Az élete a CUCC, ütős és kiráj, és hogy ennyibe kerül azzal ne foglakozz öcsém. Van  egy iphone ismerősöm aki egy ház árát költötte az almás kütyükre, nyitott a világra ezért minden hírt ami az isteni alma cégről szól megosztja, kivéve a rosszakat.

Most hogy felszedtem a porrá vált lépésálló szigetelést, úgy döntöttem, hogy a kettes és hármas embert ötvözve szaladok neki a további felújításnak és úgy tűnik ez működik.  Stepp by stepp

Nagyon remélem, hogy az első bekezdésből már kitűnt, hogy a felújítás kulcs kérdése a szigetelés és nem a választott fűtés mód, de még kevésbé a csili-vili járólap, vagy laminált padló, vagy épp a méregdrága színre kevert festék ami tele van vegyi anyaggal és olyan réteget visz fel a falra ami oszt egy csöpp levegőt sem ereszt át. 

1, Interneten megnéztem melyik a legkeményebb szigetelés, ami elbír minket s ez mellett a hőszigetelési tényezője is jónak mutatkozik, fogalmam sincs mit jelentenek a számok, az anyag típusa sem sokat mondó. De ha 10 terméket egymás mellé teszek akkor ki tudom választani melyiknek a legjobb a műszaki adatlapja és nem mérgező. Ezután kiválasztottam 3-5 olyan gyártót akit már hallottam a reklámokban, nem magyar és legalább 30-40 éve ezt csinálja. Utána már csak az ár maradt.

2, Így most egy 4 cm vastag XPS lapom van a földön, alatt aljzat beton, alatta kavicságy és ez most úgy tűnik ez működik. Télen legyen kint bármekkora hideg, mezítláb járkálok a szobámban és nem fázik a lábam.

3, Erre került vissza a laminált padló a drága, a 2 éves, de szétnyiladozott és az új ami olcsóbb volt és szart sem ér. Újra abba a csapdába estem, hogy elkalandoztam az árak irányába, sajna szorított a tél és pénztárca is. De ez most kevésbé zavar, mert max néhány órás munkával helyrehozható lesz később.

elektromos infra fűtés, infra fűtés ws invertres klíma, infrafilm, infrafólia, fűtőfólia, fűtőfilm, inverteres klíma, inverteres fűtés, elektromos fűtés
infra fűtés ws invertres klíma

4, Na és ide NEM került az INFRAFILM! Pedig a tuti minden infrafilm árus weblapján a   PADLÓFŰTÉS, ezek olyanok mint a sárkányfű árus, hangosak, ígérnek fűt-fát-bogarat, de a végén kiderül, hogy sárkánytüze erősebb. Sőt addig merészkedtek sokan, hogy a padlóba telepített szénné égett infrafilmeket mutogatnak ami azért is érthetetlen, mert a max hő ami termelődik az 60 fok körül van. . Ez mind fake news, baromság, tessék kipróbálni egy INFRAfilmet a gyakorlatban, pár ezer forintért kiviszi bármelyik normális telepítő és megmutatja. Amíg felette állunk addig van meleg érzetünk, ha eloldalgunk pár tíz centit akkor megszűnt ez az érzés  a levegő nem melegszik ilyen ütemben, tehát a padlón lévő  bútor, asztal, de még az ágy sem képes átvenni a hőt és sugározni veszteség nélkül, mint ahogy ezt levezetik a színes katalógusokban. Persze a legfontosabb érv a padló mellett, hogy oda a legkönnyebb lerakni és így eladni is az INFRAFIlMET. Én olyat is láttam, hogy a kész aljzat betonra telepítették a filmet, párazárás és szigetelés nélkül. Ráadásul rázhat is. Sajnálom őket, mert ez hallottnak a csók! ÉRTSÜK MEG nem a technológia okoz meleg lakást és kezelhető költséget, hanem a szigetelés, szigetelés, szigetelés. És bár nem próbáltam, de senki se dőljön be annak, hogy egy 5 mm-es xps lapocska az szigetelésnek tekinthető, vagy a tükörfólia áttükrözi a meleget.

5, És ha már rétegrend és INFRAFILM akkor derüljön már ki, hogy hova szereltük a fűtést. A fűtés a mennyezetre került, a rétegrend pedig a következő, régi mennyezet, 10 cm légrés, benne 5 cm jó minőségű kőzetgyapot, gipszkarton, mészfesték, INFRAFILM és újabb gipszkarton.

elektromos infra fűtés, infra fűtés ws invertres klíma, infrafilm, infrafólia, fűtőfólia, fűtőfilm, inverteres klíma, inverteres fűtés, elektromos fűtés
infra fűtés ws invertres klíma

A megszokott közeg hőmérséklet elektromos és vizes padlófűtésnél 29°C.  Az infrafilmes mennyezetfűtés esetében a hőleadó felület elérheti akár a 45°C-ot is így a négyzetméterenként bevihető hőteljesítmény nagyobb, az infrafilmes mennyezetfűtés nem igényel kiegészítő hőleadót rossz hőszigetelésű épületekben sem. És hogy ez mennyire fontos, ha gyorsan kell a meleg, vagy nagyon hideg lesz hirtelen, nézze meg a képeken. 1-2 perc alatt képesek vagyunk meleget varázsolni egy alap hőmérsékleten temperált lakásban az infrafilmmel.  A hőképek azt is jól mutatják, hogyan oszlik el a hő a teljes felületen. Úgy hogy a mennyezet burkolatlan felületét kameráztuk, jól kivehetők az infra filmek közötti fűtetlen területek, a technológiai illesztés. Persze egy burkolás után sokkal jobban eloszlik a hő, hisz egységesen a gipszkartont melegíti elsőként az infrafilm.  Ez akkor lesz majd érdekes, ha valaki egy hagyományosan fűtött lakást, szobát vizsgál kívül belül hőkamerával és végre felismeri mennyi energia kell mire felépül a szobában a teljes körforgás.

 

elektromos infra fűtés, infra fűtés ws invertres klíma, infrafilm, infrafólia, fűtőfólia, fűtőfilm, inverteres klíma, inverteres fűtés, elektromos fűtés
infra fűtés ws invertres klíma

6, És meszelünk , mindenhol meszelünk, mert ha az ősembernek jó volt akkor nekünk is. Így is nagyon magas a szobában a VOC érték, amit egyelőre betudok sok új beépítésnek, de dolgozunk rajta, ja és zárva vannak az ablakok is.. Ugye ennek nagy része a formaldehild párolgás eredménye ami a melegben még gyorsabb. Pici aggodalomra ad okot, de ennek nem a fűtéshez, hanem az építéshez van köze.

7, Ha már elkészült a mű a hétköznapi csoda, akkor néhány szó a mérésekről. Mérünk belső levegő hőmérsékletet a szobában, mérjük az új mennyezeti födém hőmérsékletét, mérjük a régi mennyezet és a mennyezeti szigetelés közötti légrést, amiből több dologra is lehet következtetni, az egyik, hogy a mennyezet fűtésnél és a klímás fűtésnél mennyi hő szökik a szigetelésen át és azt is látom, nagyságrendileg, hogy mennyire nem ér semmit a régi parasztházak födém szigetelése, ha már nem vettem a fáradtságot, hogy megnézzem hőkamerával.

elektromos infra fűtés, infra fűtés ws invertres klíma
infra fűtés ws invertres klíma

A külső levegő hőmérsékletet nem mérem, ehhez kellett volna egy komolyabb időjárás állomás, erre már nem futotta, a MET hivatalos mért adatait használom, térképes verzióba és ezt szoktam korrigálni a telefonomra érkezett adatokkal. (megjegyzés idén, 2018 telén felrakok a teraszra egy külső hőmérőt is. ) Mivel ez nem a hegyek között megbúvó fagyzugos terület, így nem gondolom, hogy 1-2 foknál nagyobb eltérések jelentkeznének a mért és hivatalos adatok között.

Így áll össze a csoda, ami csodánk kicsi pénzből, de komoly értékekkel.

elektromos infra fűtés, infra fűtés ws invertres klíma, infrafilm, infrafólia, fűtőfólia, fűtőfilm, inverteres klíma, inverteres fűtés, elektromos fűtés
infra fűtés ws invertres klíma

A méréseket a képen látható műszerekkel végzem hónapok óta, kontroll mérésre nincs lehetőségem így fenntartom a tévedés jogát és felhívom a figyelmet, hogy elsősorban a trendeket, indikátor értékeket vegye mindenki figyelembe, ahol a mérési hiba elveszti a jelentőségét.

Elektromos fűtés jegyzet

Az elektromos fűtés margójára; tudomásul kell venni, hogy mindennapjaink része az elektromosság, nem hiszem és nem is állítom, hogy ez a legjobb út, de az biztos, hogy az egyik legcsábítóbb. Az elektromosság tisztasága, de akár a zöldebb jellege, a kényelem és relatíve olcsó ára teszi vonzóvá az elektromos fűtési rendszereket és közöttük az infra fűtést, infrafilmet és az inverteres klímafűtéseket is, sajna csak ennyivel sikerült közelebbi viszonyt ápolni. Számos varázsló járja az országot az elektroszmog varázspálcával, ez egy jó kereseti forrás lett, van olyan jó mint 30 éve a biogiliszta és  mint általában a rettegés minden formája, ez is nagyon népszerű. De arra a nagyon egyszerű kérdésre, hogy mit helyette, arra nincs válasz, pedig úgy lenne a korrekt! Minden elektromos, a sütő, a főző, ami világít, ami képeket villogtat, amin beszélünk, ami hajtja a meleg vizet a padlóban de még az asszony vibrátora is. Melyiket fogjuk letenni? 
 Több facebook csoportot látogattam meg, hogy tapasztalatot gyűjtsek, vagy értelmes, konstruktív vitákba kapcsolódjak be, azt hittem ezek szakmai csoportok, ezzel ellentétben azt tapasztalom, hogy az elektromos fűtés kapcsán legtöbben valamilyen érdek mentén A vagy B oldalra csoportosulnak. Ez amúgy is divatos emberi magatartás, mármint a kettészakadt világ, egyszerűbb mint a megoldás keresés. Ez hiba, mert mindenre nyitottnak kell lennie annak aki előre szeretne nézni. Persze ez mögött lehet anyagi érdek, szakmai lustaság, vakhit, tudatlanság, rosszindulat, de semmiképp sem konstruktív és előre mutató!  Ami legjobban zavar, hogy ezt kérdések nélkül teszik a vitapartnerek és így borzalmas. Magammal szemben is fenntartom a tévedés lehetőségét, sőt mindennap felteszem ugyanazokat a kérdéseket, ezért keresem minden esetben a kontroll lehetőségét, de ezt találom a legkevésbé a szakmai fórumokon. Ha A vagy B állít valamit, még akkor is, ha alkalmazza a reklám alaptörvényeit és elkezd olyan szavakat használni amik tekintélyelvűek, vagy felsorakoztatni tudós szakértőket, esetleg olyan forrásokra hivatkozik a múltból amik nem megkérdőjelezhetők, vagy épp egy fényes műszerrel hadonászik akkor sem biztos, hogy nem a céljaira akarja felhasználni ezeket. És ez rossz irány, nem szeretnék ezen a szekéren ülni, ezért ha valaki elektromos fűtést keres, tanácsot vagy terméket, azt tegye körültekintéssel, de nyitottan. Indítottunk egy facebook csoportot, ha valaki úgy érzi szeretne hozzátenni ehhez valamit, vagy csak érdeklődik az elektromos fűtési rendszerek iránt, legyen az infrafilm, vagy inverteres klíma. Keressék meg a facebook csoport linkjét a menüben, mondjanak véleményt, de ez ne késre menő vita legyen és ne vakhit. Kérdezzük meg a másik felet és kérdezzük meg azt is, hogy mire alapozzák az állításaikat. Az semmiképp sem releváns vélemény, ha valaki sorról-sorra mantrázza egy másik szakembernek hit ember véleményét és a számok sem mindig barátok egy ilyen közegben. Sajna.  Az lenne a fontos, hogy látható legyen a jó és a rossz tapasztalat is, még akkor is, ha különben ez sok esetben átverés, vagy hazugság következménye és sokan nem szívesen beszélnek róla. Csak példaként, egy hölgy áttért az elektromos fűtésre, konkrétan még most sem mondta ki, hogy mi lenne ez. De a számos kérdés-felek alapján kiderült, hogy szobánként használ fűtőtestet, feltételezem infra sugárzót. És csak azt kapcsolja be, amelyik helységben tartózkodik, célszerű, de a mai ember számára kevésbé praktikus. Ami miatt leírtam, a hölgy villanyszámlája a tudatos használat miatt nagyon alacsony volt, erre más sokan, sok helyen ugrottak volna a torkának, hogy hazudik. Pedig nem, csak tudatosan használ villanyt. De volt egy másik eset is ami ide kívánkozik. A fatüzelésű kazánt cserélték villanykazánra. Nem titok, nem vagyok híve az elektromos központi fűtésnek, annyi a veszteség és emiatt a magasabb villanyszámla, hogy számomra semmiképp sem teszi ezt vonzóvá. De mielőtt lehurroghatná bárki is az urat, hölgyet, ők meg vannak vele elégedve. A bevallásuk szerint nem változott a fűtés költségük, de kényelmes, tiszta és tervezhető lett. És miután elmondták, hogy mindig törekedtek a száraz, keményfa beszerzésre, mindezt felfűrészelve, kuglizva, majdhogynem behordva akkor érthető lett a kalkuláció. Ezért fontos a kommunikáció a mérhetetlen dölyftől felvértezett kiabálás helyett. Engem a kényelmen túl, némileg inspirált a költségoldal csökkentése is, így amikor a fűtésről gondolkodom akkor ezek a célok is megjelennek.       
     

Na lássuk a medvét. Uccu neki!


Oldal Térkép – elektromos infra fűtés