Villám és túlfeszültség


Deprecated: Non-static method FutesRogzito::viewPost() should not be called statically in /web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298

 

Villám és túlfeszültség problémák, villámvédelem.

 

Néhány nagyon komoly tévhit okoz problémát egyes kültérben elhelyezett elektronikus berendezés hibáinak tekintetében. Ilyenek a villám és túlfeszültség problémák. Ilyenek a video megfigyelő rendszerek, riasztók, kültéri beléptető rendszerek, kapumozgatók.

 

A legtöbb probléma a vegyes építésű, de nagy részben régi hálózatot és épületeket tartalmazó telephelyeken van. Sajnos nem elegendő, hogy az épületen villámhárító van felszerelve, azt el kell látni megfelelő földeléssel és a 220 V-os hálózat irányába B, C, és D típusú villámvédelmi eszközökkel.

Tehát minden esetben ellenőrizni kell a villámvédelmi eszközök meglétét és annak helyes bekötését.

  • ellenőrizzék, hogy az épületen található villámhárító  és túlfeszültség földelése megfelelő-e
  • ellenőrizzék, hogy a fémszerkezet, fém lemezborítás földelése és leválasztása villámvédelmi és túlfeszültség szempontból megfelelő-e
  • ellenőrizzék, hogy a 220 V-os hálózat minden pontján fel van-e szerelve B és C típusú védelem
  • ellenőrizzék, hogy az elektronikai eszközök 220 V-os betáplálása mellett fel van-e szerelve D típusú villámvédelmi és túlfeszültség védelmi eszköz, illetve a kamera be- és kimenet fel vannak-e szerelve villámvédelmi leválasztóval..

Amennyiben a felsorolt kérdésekre minden esetben megnyugtató választ kaptunk, akkor is számolnunk kell a közvetlen villámcsapás egyéb okozataival, “jöhet a villám” .

Hisz a levezetett villámáram a levegőben, vezetékekben, kerítésben, fém tartószerkezetben, fémlemez borításon hatalmas feszültséget indukál ami károsítja a CMOS alkatrészeket. Ezért a 10-100 méteren belüli azonos föld potenciált érintő villámcsapás esetén hatalmas feszültség impulzus villám és túlfeszültség  jöhet létre ami a kültéri vezetékeken indukált feszültség miatt károsítja a 0,7 V-ra méretezett kamera bemeneteket, illetve alacsony feszültségre méretezett tápellátásokat. Ugyanez a hiba azonos trafón található hálózatot is érinti.

 

Ennek ellenére javasoljuk a relatíve alacsony költség miatt a B,C és D típusú villámvédelem kiépítését azokon a fázisokon, ahol a fenti elektronika betáplálása megtörténik. Az eszköz igénye egy ilyen kiépítésnek 50 – 60 000 forint/eszköz költség mellett kalkulálható, azonban ez jelentősen csökkenti a hálózati túlfeszültség okozta károk esélyét. A villám és túlfeszültség leválasztás egyre fontosabb lesz az éghajlati anomáliák miatt is

 

Ezentúl, minden esetben ellenőrizni kell, hogy a külső kamerák szerelésénél betartották-e a felsorolt követelményeket.

  • a telephelyen a kamerák tápellátása egy helyre, lehetőségek szerint a rögzítő mellé van-e szervezve, hogy a D típusú villámvédelmi eszköz védelme érvényesüljön.
  • a közös 220 V-os tápellátás bemeneti pontja el van-e látva szünetmentes és nagyfeszültség védelmi tápegységgel, ez vonatkozik a felhasznált hálózati eszközökre is, mint router, modem, stb
  • a kültéri kamerák megfelelően el vannak-e szigetelve a fém felületektől, műanyag konzol, vagy szigetelőlemez segítségével.
  • a kötések minden esetben műanyag kötésdobozban vannak kiépítve, minimum IP 55 védelem mellett.
  • a vezeték nem sérült-e, nem érintkezik-e közvetlenül a fém felületekkel, nagyfeszültségű kábelekkel.

 

A felsorolt szabályok betartásáról folyamatos karbantartásáról, időszaki felülvizsgálatáról gondoskodni kell, ellenkező esetben el fognak szaporodni a villámcsapás okozta közvetett és közvetlen káresemények. Tehát a karbantartás jelentősége sokszorosára nő!

 

Az ilyen kár nem garanciális! A telephely biztosítása csökkentheti a kár mértékét, de a sorozatos hibákat csak a megfelelő védelem kiépítésével lehet elérni.

 

  • Startolj Bt